03.05.2014

Dor de Duca / Wanderlust



     Viata poate deveni destul de al naibii de monotona. Pe drumul nostru inspre a afla cine suntem putem deveni victime ale rutinei. Dintr-o data realizam ca vietile noastre orbiteaza in jurul obiceiurilor vechi si al orarelor din ce in ce mai solicitante si uitam sa vedem lumea din jurul nostru. Traim fie cu frica de a esua fie cu frica de a avea succes sau si mai rau traim fara sa ne dam seama ca de fapt nu traim cu adevarat. Pierdem din vedere bucuriile marunte si le luam ca si cum ni s-ar cuveni. Lasam stresul sa ia locul fericirii. Iubim lucruri materiale si folosim oameni in loc sa ne dam seama ca ar trebui sa fie exact invers. Ne uitam in gradina vecinului numai pentru a ne compara nu pentru a ajuta.


     Unii dintre noi traiesc in unele dintre cele mai frumoase orase si simt ca locuiesc de prea mult timp in ele astfel incat nu mai reusesc sa fie surprinsi de nimic. Nu se mai simt inspirati de cladirile pe langa care trec zilnic sau li se pare ca toti oamenii sunt gri si mohorati. Refuza sa realizeze care sunt motivele pentru care altii calatoresc peste mari si tari doar ca sa vada pentru cateva momente ceea ce ei au posibilitatea de a vedea oricand. Lumea lor a devenit plictisitoare si isi doresc ceva nou. E timpul pentru o schimbare, e timpul pentru o calatorie in care sa isi lase ochii sa se-nfrupte din frumusetile pe care le vor intalni, mintea sa se trezeasca imbogatindu-se cu informatii iar sufletul sa fie inundat de experiente si oameni noi.


     Daca te-am pus pe ganduri poate chiar a sosit momentul sa-ti vizitezi prietenul din Spania pe care intotdeauna l-ai amanat cautand pretexte, sau sa pleci intr-o vacanta in Africa si sa te indragostesti de viata in safari sau de ce nu e clipa potrivita sa-ti surprinzi partenera/ul cu un weekend in Paris, doar voi doi, telefoanele inchise, laptopurile lasate acasa, numai croisante cu ciocolata , cafea buna si dimineti tarzii scaldate in tandreturi. Poate chiar vei fi atat de indraznet incat vei decide sa te muti pentru un an in alta tara, sa traiesti langa ocean. Ai putea sa scrii o carte intr-un satuc englezesc retras cu ajutorul banilor pe care tot i-ai pus deoparte pentru zile negre. Sau pur si simplu ai putea sa-ti iei o vacanta. Cum suna o saptamana in Istambul? Sau poate in Thailanda?
     In orice caz e timpul sa scapi din rutina. E timpul sa-ti trezesti simturile si sa iti readuci aminte de micile bucurii ale vietii. Deschide-ti mintea, schimba peisajul. Este benefic pentru suflet si necesar pentru sanatate.
     Daca te simti neinspirat, depresiv sau pur si simplu ti s-a acrit pana peste cap de viata care o ai, acesta este momentul sa-ti reevaluezi prioritatile privind dintr-o alta perspectiva in timp ce savurezi un espresso pe stradutele cochete ale Romei sau admirand un apus in mare pe coastele verzi ale Irlandei. Nu mai amana spunand ca vei planui o calatorie mai tarziu.


     Zilele trecute citeam un articol despre un tanar intors dupa 3 zile de concediu  in multinationala la care lucra si despre zecile de mii de mailuri care il asteptau. I-au trebuit in jur de 3 luni pentru a le parcurge, asta implicand nu numai sa lucreze peste program dar chiar si sa adoarma la birou. E timpul sa-ti faci valiza, sa-ti asculti instinctul si sa te intrebi: ce rost are mai tarziu dupa ce deja ai o cadere nervoasa?
      In continuare m-am gandit la cateva semne care imi dovedesc personal ca dorul de duca se instaleaza in mine tiptil tiptil. In primul rand ajung sa ma cert cu oamenii iubiti. Sunt seri cand linistea noptii inabuseste forfota de peste zi si imi aprind o tigara gandindu-ma de ce m-am certat cu X sau cu Y?! Instantaneu imi pare rau si vreau sa remediez situatia insa de multe ori zic ca o sa treaca de la sine sau orgoliul nu ma lasa. Total gresit!!! Ma cert cu persoanele la care tin pentru ca ma aflu in jurul lor de prea multa vreme, pentru ca ne vedem zilnic si a intervenit rutina. Nu mai reusesc sa-i apreciez pentru calitatile pentru care i-am iubit inca de la inceput. E nevoie de o pauza.  Fie ca voi pleca singur sau cu jumatatea in vacanta dar cu siguranta e timpul sa spargem barierele impuse in mintile noastre.


     De multe ori m-am simtit mohorat si plictisit din cauza faptului ca merg pe acelasi drum in fiecare zi. Poate stii sentimentul acesta dimineata si seara, cand te duci si te intorci de la munca. Cand pasii imi devin greoi si cladirile sunt aceleasi, cand totul pare ca o zi a cartitei. As putea schimba drumul zilnic insa cum sa inlatur sentimentul de apatie? Trebuie sa imi reamintesc ca plimbarile ar trebui sa fie momente de relaxare in care sa admir ceea ce e in jurul meu, sa imi ridic privirea si sa fiu uimit ca sunt in locul acesta. Am nevoie sa plec in lume pentru a redescoperi tot ceea ce am uitat ca e frumos in jurul meu. Asta imi aduce aminte de "apreciezi ceva sau pe cineva doar dupa ce l-ai pierdut". Nu trebuie sa fie asa! Cateodata ai nevoie doar de o pauza, o schimbare in rutina pentru a-ti readuce aminte de ce ai iubit acel ceva sau pe acel cineva inca de la inceput.
     In unele zile cand ma trezesc si vad cat de innorat este afara ma intorc pe cealalta parte si spun pur si simplu "NU". In alte zile simt ca timpul n-ar putea trece mai incet de atat. Cand esti entuziasmat si fericit timpul zboara insa cand esti obosit si plictisit simti greutatea fiecarei secunde. E sentimentul ala cand iti urasti jobul si vine ziua de luni si simti ca n-o sa reusesti fizic sa treci de inca o saptamana de munca. Asta e semnul ca bateriile tale sunt la limita inferioara. E nevoie de o reincarcare.


     Care e rostul de a te trezi in fiecare zi fara ca ceva sa te inspire, fara sa creezi sau sa te bucuri de viata ta? Asta e scopul intregii calatorii,nu-i asa? Intra in patiseria in care ti-ai dorit din totdeauna sa intri si bucura-ti simturile cu deliciile gasite. Cumpara-ti perechea de blugi dorita sau fa un gest caritabil. Iesi si plimba-te cu bicicleta si bucura-te de soare. Suna-ti un vechi prieten cu care nu ai mai vorbit demult. Gaseste lucruri micute care sa te inspire.
     Daca esti tipul de om care e neobosit, o escapada poate fi de cele mai multe ori varianta cea mai buna pentru a-ti gasi linistea. Durerea din suflet care spui ca poate fi ameliorata doar de schimbare isi poate gasi leacul intr-o calatorie nu doar fizica ci si spirituala. Calatoreste pana cand iti vei dori comfortul casei si monotonia vietii, doar atunci sufletul se va odihni, cel putin pentru un timp. Invata, cunoaste, vezi, traieste cat mai multe pana cand vei simti ca esti plin, ca mintea mai are putin si da pe afara, atunci poti sa te calmezi si sa te retragi intr-un loc linistit.
     Una dintre cele mai mari probleme ale mele este supraanaliza. Despicatul firelor in cinsprezece mii de alte fire este si cred ca va fi intotdeauna unul dintre motivele principale pentru nelinistea mea interioara. Nu de putine ori ma gaseam cu ochii privind fix in departare iar mintea galopand de la un subiect la altul fara noima si astfel pierdeam nu numai timpul ci si increderea in mine si dorinta de a face ceva. Nu eram inspirat! Poate tie mintea nu-ti sta niciodata la munca, te gandesti la orice altceva decat la munca sau poate ca mintea iti e numai la munca, vezi tu, extremele niciodata nu-s bune, iar gasirea si mai ales mentinerea echilibrului nu e deloc usoara.

 

     Trupul iti da semne ca vrea sa fie altundeva. Parca simti mirosul clatitelor cu ciocolata din Paris sau inghiti in sec dupa o bere in centrul Berlinului, parca ai merge la balet in Moscova sau ti-ai agata aparatul foto de gat si te-ai lasa ratacit pe cararile Alpilor. Fa-ti o favoare si ia-ti o vacanta pentru ca mai apoi sa te intorci concentrat si revitalizat.
     Se spune ca geniile adorm tarziu in noapte si se mai stie ca insomnia este unul dintre simptomele anumitor boli grave, insa nu e cazul sa sarim la extremele de care iti spuneam mai devreme. Sa zicem ca noaptea nu-ti vine somnul iar dimineata n-ai vrea sa te dai jos din pat, esti pasare de noapte sau sufletul tau e plin de dor de duca. Cel mai frumos mod de a adormi e sa ai mintea obosita intr-un mod placut. Umple-ti mintea cu noi peisaje si sunete, cu conversatii placute sau cu o carte buna.
     Micile placeri ale vietii nu-ti mai aduc satisfactia de odinioara. Frumusetea si sensurile ascunse ale lor s-au diminuat si chiar au disparut in timp. E unul dintre cazurile in care esti prea aproape, prea meticulos. Fa un pas in spate, priveste imaginea de ansamblu. Gaseste ceva nou care sa te inspire si sa te atraga. Bucura-te de el si apoi priveste din nou lucrurile pe care le-ai lasat in urma considerandu-le plictisitoare. Parca le poti gasi noi sensuri si intelesuri.

 

     In concluzie, daca te simti prins in rutina, nefiind in stare sa gasesti sens si substanta vietii tale, pleaca din orasul tau. Intalneste oameni noi, vezi locuri noi si descopara o noua parte din tine. Singurul mod de a adauga sens vietii tale e prin acumularea de experiente noi. Lasa-ti mintea sa se hraneasca cu cate putin din tot si cu tot din ceva anume. Incearca sa devii o persoana complexa, aventuroasa, gata de a-si asuma riscuri noi . Fii flexibil, fii neimblanzit si liber pentru cat mai mult timp!


     Articol inspirat de "It's time to get away: 9 signs your wanderlust is calling".

P.S.: Poate esti interesat de noi inceputuri - ASTA sau vrei sa afli mai multe despre procrastinarea ACESTA. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu