14.04.2014

Cronicile Kefaloniene - ep.4: Plaja Platia Ammos si manastirea Kipoureon

     Vara e fierbinte in Grecia. E fierbinte rau de tot iar eu sunt atat de norocos sa am o multitudine de optiuni cum sa ma racoresc. Este iulie si pornesc intr-o noua aventura catre o plaja superba insa putin mai greu accesibila: Platia Ammos. Tot auzisem cum barmanita din hotelul in care lucrez recomanda plaja asta multor turisti si ii avertiza sa-si ia mancare si apa cu ei si eventual o umbrela de plaja. Hmmm, e ceva frumos, salbatic si bun de explorat ma gandesc. Zis si facut!


     O astept pe colega Rinata sa-si termine treburile de "russian rep" si ne suim in masina cu destinatia stabilita. Ne oprim in drumul nostru sa cumparam cateva snackuri si apa si continuam cu muzica data tare. Ce-mi plac verile in Grecia, zilele libere cand abia prinzi radioul prin munti si te misti in ritmul melodiilor fara sa intelegi aproape nimic. Doar din cand in cand un "s'agapo"(=te iubesc), un "nai"(=da) sau "ela ela" (=haide,haide), grecii sunt super romantici in materie de muzica, majoritatea melodiilor au ca subiect dragostea.



     Urcam in munte, cotim, iar cotim si dam de capre multe, sute si inaintam aruncand cate un ochi pe harta din cand in cand. Drumurile in Kefalonia sunt inguste si semnele fie nu exista fie sunt ascunse de copacii si tufisurile crescute din abundenta. La un moment dat un semn scapat de vegetatia excesiva, ne indica sa o luam la stanga pe un drum din pamant. Inaintam prudent si greoi. Ne mai oprim pentru o poza, doua. Trecem pe langa manastirea Kipoureon pe care ne decidem sa o vizitam la intoarcere.


Dupa cateva minute ajungem la ceea ce pare o parcare improvizata unde cativa oameni stau cocotati si fac poze cu privelistea. Suntem deja transpirati. Ne dam jos din masina si ne indreptam catre ei sa vedem ce cauzeaza atata agitatie. WOW!!!



      O priveliste ca aceasta iti poate lua rasuflarea! La aproximativ 100 de metri sub noi se intinde o plaja superba, salbatica si atinsa de valuri turcoaz. Platia Ammos este o plaja singuratica pe partea vestica a Kefaloniei si isi impresioneaza vizitatorii cu frumusetea peisajului ce aminteste un pic de plajele Myrtos si Petani. Nu exista facilitati turistice cum ar fi baruri, taverne, scaune de plaja sau umbrele asa ca sfaturile auzite cu jumatate de ureche de la barmanita au fost bine venite. Pana in urma cu doar cativa ani singura modalitate de a ajunge pe plaja era cu barca, pe mare. Acum, in urma unui proiect realizat de autoritati, au fost construite drumul de pamant si aproximativ 400 de trepte pana la plaja. Acestea contribuie la magia descoperirii, aceasta fiind o destinatie cunoscuta pe plan local si nepromovata indeajuns. Platia Ammos este considerat ca fiind unul dintre locurile cele mai izolate de pe insula, nici telefoanele mobile n-au receptie aici.


      Incercand inca sa ne readucem respiratia la nivel normal, hotaram sa coboram sutele de trepte si sa inotam in apele racoritoare ale marii Ionice. Treptele sunt in majoritate de piatra, unele de lemn si recunosc ca nu toate se afla intr-o conditie foarte buna, asa ca fiti atenti unde pasiti daca ajungeti acolo. Plaja este acoperita atat cu nisip cat si cu pietris. Cu toate ca este trecut de mijlocul zilei si ne aflam in mijlocul sezonului estival, nu sunt foarte multi oameni pe plaja. Cei putini intalniti incearca sa stea la umbra sub o umbrela adusa de ei sau la baza muntelui care se inalta brusc din plaja. Ne lasam rapid lucrurile pe nisip si ne grabim catre apa. E rece insa atat de racoritoare. In cazul in care nu sunteti buni inotatori sau aveti copii, fiti atenti, apa este foarte adanca si curentul puternic poate fi destul de periculos uneori.





     Cateva barci incep sa se adune. Grecii galagiosi se bucura de vacanta. Alti turisti incep sa apara sfiosi, coborand prudenti treptele. Ma gandesc ca tare buna ar fi fost o taverna cu cateva beri reci. Platia Ammos este inca o dovada ca localnicii vor sa pastreze insula pe cat se poate de "salbatica" si cat mai putin accesibila maselor de turisti. Timpul trece rapid, colega Rinata este supusa tratamentului meu fotografic astfel se poate lauda, cand va ajunge acasa in Rusia, cu cateva fotografii demne de un catalog de fotomodel. Ca semn de multumire hotaraste sa ma ingroape in nisip si sa-mi intoarca favoarea.





     Cu cat ziua inainteaza catre dupa amiaza simtim arsita lipindu-ne sarea de piele si decidem sa ne intoarcem la masina. Daca drumul de coborare a fost cum a fost, ei bine, la urcat am nevoie de pauze multiple pentru a-mi trage rasuflarea si a ma hidrata. Intr-un final urcati in masina lasam minunata priveliste in urma si ne intoarcem catre manastirea zarita pe drumul de inceput.


      Manastirea Kipoureon se afla la 15 km de Lixouri si la doar cateva minute distanta de Platia Ammos. Locul de amplasare al acestei manastiri este uimitor deoarece este construita pe varful unei stanci, la 90 de metri deasupra nivelului marii. Din nou privelistea Marii Ionice si a coastei salbatice este magnific, de aceea merita vizitata daca sunteti in zona. Manastirea Kipoureon a fost fondata in secolul al 17-lea de catre Arhiepiscopul Paxi Hrisant Petropoulos. Numele manastirii inseamna o grupare a gradinilor sale datorita faptului ca diferitii calugari cultivau legume in jurul ei, legume ce reprezentau o buna parte din sursa lor de hrana. Astazi doar un singur calugar mai locuieste in manastire.





     Dedicata Sfintei Cruci si Bunei Vestiri a Maicii Domnului, manastirea este vizitata cu precadere pe 25 martie si 14 septembrie. In interior exista o colectie minunata de relicve bisericesti si icoane post-bizantine. Natura din jurul manastirii este luxurianta si cuprinde pini, vita de vie si diferite flori mediteraneene. Din curte vizitatorii se pot bucura de un apus de soare minunat in Marea Ionica.



     Sa fiu sincer manastirea nu este foarte ingrijita, exista scaune aruncate pe balconul etajului superior al cladirii din partea dreapta a intrarii si nu am zarit nici un calugar nici de aceasta data si nici in celelalte dati cand am vizitat acest loc.




     Pe drumul de intoarcere ne oprim sa vedem cateva capre si apoi continuam gandindu-ne in ce baruri din Lixouri ne vom petrece noaptea.



     Despre Lixouri si Argostoli puteti citi AICI, in episodul anterior al cronicilor, iar pentru cei curiosi va recomand un tur al insulei despre care puteti afla cateva repere AICI. 



Va urma

Beldi

Un comentariu:

  1. Plaja Platia Ammos este intr-adevar superba, pacat ca au fost distruse treptele la cutremurele din aceasta iarna :(

    RăspundețiȘtergere