02.03.2013

"Portretul unui barbat imatur" - Luis Landero (recenzie) - vALLuntar

Fiind prima carte a carei recenzii urma sa o scriu, am ales-o intuitiv dorindu-mi inca de la inceput sa citesc ceva cu care sa rezonez iar pe parcurs chiar am subliniat cateva randuri care mi s-au parut interesante. Pentru cei care n-au aflat deja, despre intreaga poveste de la care a plecat totul , campania vALLuntar  initiată de Grupul Editorial ALL, cu sprijinul ROMSILVA, puteti citi AICI!.

Revenind la cartea de fata, aceasta este o confesiune a unui barbat spaniol aflat ,cel mai probabil, pe patul unui spital in ultima seara a vietii sale. Alaturi de el am trecut prin jocurile si iubirile visatoare ale copilariei, aventurile tumultuoase ale tineretii, dragostea, frica de singuratate, prietenia si tradarea; am aflat gustul puterii doar ca mai apoi sa ingenunchez in malul slabiciunii si am purtat masti care de care mai colorate pentru a incerca astfel sa aduc un strop de vibratie rutinei de zi cu zi. M-am simtit impreuna cu el si sotia lui, dizolvat, toti trei ca niste biscuiti, in aceeasi cafea. M-am dus si m-am intors si in aceasta calatorie am cunoscut oameni, am ras si m-am intristat, am construit si am daramat si mi-am consumat sufletul.


Am constientizat ca si mie ca si lui imi place sa asist la discutii doar de dragul de a asculta muzica limbii. Ma relaxeaza intonatia, timbrul vocilor, accentele, pauzele, pe langa gesturi, desigur.
Nu de putine ori, in viata mea, mi-as fi dorit sa ma scufund in tacere caci nu aveam nimic de spus insa nu stiu cum ma trezeam vorbind aiurea deja pret de cateva ore si ma oripila gandul ca eu sunt zevzecul care trancane necontenit fara sa aiba nimic interesant de spus, si culmea caci de genul asta de oameni imi e sila si-atunci m-a pornit sila de mine. Si eu ca si el ma gandesc ca exista doi de mine inauntrul meu: unul rational, intelept, care joaca rolul fratelui cel mare si un altul razgaiat, naiv, absurd, un bufon.

Alteori, la fel ca personajul din carte, cu precadere noaptea, mi se umple mintea de amintiri pe care le-am crezut demult uitate. Ma gandesc ca exista in mine franturi de timp pe care nu le-am folozit, stau netraite, neatinse, suspendate in eter. Sunt bucati de dupa-amiezi plictisitoare sau crampei de dimineti copilaroase de primavara ce seamana cu bancnotele sau maruntisul ratacit prin buzunare peste care dai din intamplare.

Reflectand la viata lui, personajul simte ca a trait fara sa aiba un sens anume, fara ca existenta sa sa creasca gradual pana sa atinga un punct culminant si apoi sa rasufle impacat deznodamantul. Astfel se simte neimplinit, dezechilibrat, imatur. Reflecta de multe ori asupra iubirii si a mortii. (nu sunt acestea cele doua mari si complementare experiente omenesti?!)

In concluzie am rezonat puternic cu trairile si gandurile personajului insa la sfarsitul zilei ramane la latitudinea fiecaruia sa decida cum vrea sa-si traiasca zilele-i ramase pe acest pamant. Cartea este mult mai usor de digerat decat "Cartea nelinistirii" a lui Pessoa, cu care ma lupt de cateva luni bune si care se apropie ca structura si stil de aceasta. O recomand celor care adora sa citeasca jurnale, confesiuni si observatii.

P.s.: Mi-am permis sa adaug o poza in care am incorporat coperta cartii si una dintre fotografiile care am simtit ca s-ar potrivi cu subiectul cartii.

P.s.2: Abia astept sa plantez un copac alaturi de toti ceilalti vALLuntari, pentru asta am nevoie de ajutorul tau: 15 comentarii = 1 copac plantat. Asa ca spor la scris!

41 de comentarii:

  1. Iîntotdeauna am ştiut că eşti o persoană talentată dar de data asta am rămas surprinsă! Eu vreau cartea!!!!!şica!

    RăspundețiȘtergere
  2. profund si frumos ce ai scris tu pe aici !!! felicitari

    RăspundețiȘtergere
  3. ce recenzie frumoasa :)
    nu am citit cartea, dar pare interesanta

    spor la plantat copacei :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna recenzie, mult succes in continuare, la cat mai multe de genul asta pentru ca te pricepi! felicitari

    RăspundețiȘtergere
  5. f interesant ;)vreau si eu cartea!:)

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu sunt persoana daca citeste bloguri dar al tau ma fascineaza intr-un mod deosebit. Imi place sa citesc lucruri destepte scrise de oameni destepti.
    Tine-o tot asa si sper ca in curand sa citesc cartea scrisa de tine.Pune-ti talentul in valoare

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mi-ar placea sa va si semnati..caci in anonimat asa nu-mi pot trimite multumirile la tinta :)

      Ștergere
  7. Mie mi-a placut foarte mult romanul. Desi aparent este static, eu l-am gasit foarte interesant.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. in ultimii ani am preferat romanele care sunt exact asa cum spui si tu "aparent statice" insa care ontin substanta emotional-filosofica .

      Ștergere
  8. Cred ca cel de la editura All ar face bine sa tipareasa exemplare cu recenzia la "prefata" sau pe coperta (spate).
    Copacel.... Bafta!

    RăspundețiȘtergere
  9. e una dintre cele mai frumoase recenzii citite in cadrul acestei campanii.Felicitari!
    Ai punctat bine chestia cu oamenii care nu au nimic de spus dar vorbesc in permanenta. Nu am citit cartea dar pare interesanta.
    Spor la plantat copacei!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. merci frumos..pe mn m-a prins romanul si m-am regasit in cateva situatii...ei bine,mai multe :)

      Ștergere
  10. Fascinant mi a placut foarte mult!

    RăspundețiȘtergere
  11. O recenzie foarte frumos scrisa. Aproape ca mi-a stranit interesul sa citesc cartea cat mai repede posibil!

    RăspundețiȘtergere
  12. Mi-a placut foarte mult recenzia pe care ai facut-o cartii.
    Spor la plantat copaci:)

    RăspundețiȘtergere
  13. Felul cum ai scris denotă emoţia pe care ai trăit-o citind această carte. Eu vânez cartea încă de la prima campanie, aşa că sper să ajung la ea curând. Baftă în campanie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. au fost nu foarte putine momente in care simteam ca citesc din amintirile proprii :)

      Ștergere
  14. Multumesc pentru vizita.Uite ca te-am vizitat si eu si am ramas impresionata de frumoasa ta recenzie.
    Daca toti am face recenzii ca ale tale editura ar epuiza stocurile imediat ;)
    Se simte ca te-ai identificat un pic cu personalul principal al cartii si se pare ca ai facut o alegere buna!
    A doua carte aleasa care e?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. a doua carte este total diferita de prima..."Intoarcerea" de Viorel Zaicu :)

      Ștergere
  15. Pare foarte interesanta cartea, mai ales pentru ca e genul ala static. O voi pune pe lista de citit cu siguranta :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Chiar m-ai facut curioasa, sincer vorbind ma cam feresc de genul acesta dar cred ca merita incercat. te invit sa vezi ce carte am ales eu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. intotdeauna ceva nou e bine venit.

      o sa arunc un ochi si la tine

      Ștergere
  17. Entuziasmat ca de obicei... Cu siguranta m'ai convins sa arunc un ochi asupra Portretului... Bravo!

    RăspundețiȘtergere
  18. am citit cartea si nu prea mi-a placut, insa acum dupa modul in care ai prezentat-o in recenzia ta, parca o vad dintr-o alta perspectiva. spor la plantat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ai dreptate si-ti impartasesc ideea, totul depinde de perspectiva..cum am spus si mai sus, eu personal am rezonat destul de mult cu personajul :)

      Ștergere
  19. Cartea aceasta nu am vazut-o pe site, sau chiar daca a fost asa, nu am remarcat-o dar se pare ca este interesanta si merita sa fie citita.

    RăspundețiȘtergere
  20. Subiectivitatea ta, transpusa in recenzie, nu face decat sa creasca valoarea acesteia. Cred ca e o carte faina, si eu sunt fana a introspectiilor si confesiunilor si dincolo de asta, de modul progresiv in care un scriitor reuseste sa-si "castige" cititorii in intimitate.

    RăspundețiȘtergere
  21. mi s/a parut interesant ca ai personalizat f mult recenzia. ca te/ai "regasit" in carte.

    RăspundețiȘtergere
  22. Atat de trista...si totusi atat de adevarata!Merita citita!

    RăspundețiȘtergere