04.10.2012

Poate asculti si tu: Frank Ocean - channel Orange

Frank Ocean este in aer , privind in jur , contempland tot ce se intampla. "Up above the birds, I saw the sky like I never seen before" sopteste pe albumul sau de debut channel Orange. Tanarul in varsta de 24 de ani s-a dovedit rapid a fi printre cei mai talentati cantautori ai generatiei sale - are voce , spirit , farmec , atitudine iar versurile lui poarta o incarcatura emotionala si o aura de poveste rar intalnita in muzica din zilele noastre.


El are toate motivele sa creada ca e mai presus de sufletele pierdute , create intr-o maniera atat de vivida , care se tarasc , sufera si se plang de-a lungul intregului album. Dar nu e asta modul lui Frank Ocean de a lucra. Privirea lui nobila este puternica dar nu atotputernica. "What's a god to a non-believer who don't believe in anything?" canta in "No Church in the Wild" de pe Watch the Throne al lui Kanye West si Jay Z. Este atat de bun in a starni indoiala asupra faptului ca raspunsurile nu pot ajuta si in acelasi timp se retrage intr-o bula realizata prin cuvintele sale.


Pe langa empatia de care da dovada pentru personajele sale , Ocean da dovada de impacare - el a fost prezent acolo in locul lor , a trecut prin ceea ce ele trec si a depasit momentele cu calm. Pe channel Orange aceasta seninatate este stropita cu emotie sfasietoare , ca si cum el alterneaza momentele in care nareaza cu cele in care interpreteaza in stilul original cu care ne-a surprins pe primul album , Nostalgia,Ultra , incrucisat , adanc , cu subintelesuri. 

 
Regasim toate aceste trasaturi in melodia ce deschide albumul , "Thinkin Bout You" , in care poarta o lupta interioara in timp ce-si aminteste despre prima dragoste. Isi face sperante false , minciuni albe soptite inainte de a izbucni intr-un falsetto sfasietor: "Do you not think so far ahead?/ Cause I've been thinkin bout forever".
 

Dupa ce a scris pentru staruri pop precum Brandy , John Legend si Justin Bieber , cu "Thinkin Bout You" Ocean si-a intarit succesul obtinut anul trecut cu genialul mixtape Nostalgia, Ultra , dovedind ca este un artist in adevaratul sens al cuvantului. Timpul petrecut in studiourile din L.A. i-a oferit experienta necesara pentru a crea o bucata atat de complexa si variata cum este channel Orange, care alterneaza de la stilul energic al lui Stevie Wonder la RnB-ul anilor '90 si de la rock la funk.

In urma scrisorii pe care Frank a publicat-o anul acesta si in care admitea ca prima lui dragoste , la varsta de 19 ani , a fost pentru un barbat , versuri precum "my eyes don't shed tears, but boy they pour when I'm thinkin bout you" creaza un context personal albumului. Pentru o cultura care se mandreste foarte tare cu barbatia si increderea de care da dovada , hip-hop-ul si cantaretii acestui gen pot fi extrem de conservatori atunci cand vine vorba de sexualitate. Acest lucru este in schimbare , declaratia lui Frank Ocean fiind primul pas facut in aceasta directie , iar in cazul in care revelatia lui ii va inspira pe ceilalti si ii va ajuta sa se inteleaga pe ei insisi si lumea din jurul lor intr-un mod mai usor , atunci ar putea deveni una dintre cele mai bune "mosteniri" ale albumului channel Orange

Versurile intalnite in melodiile de pe album sunt admirabile si scrise cu maiestrie. Exista referinte la scriitoarea Joan Didion si cantaretul Randy Newman pe "Super Rich Kids" in care ne povesteste despre singuratatea copiilor cu bani in absenta parintilor, suferinta din spatele unei fatade a perfectiunii afisate. Exista o multime de povesti despre dependenti in partea finala a albumului , "Crack Rack" si "Lost"
 

In "Bad Religion" Ocean este schilodit de dragoste si a plecat in cautarea raspunsurilor vietii pe bancheta unui taxi - in aceasta balada Ocean ofera cele mai pasionale si metaforice versuri de pana acum: "This unrequited love/ To me it's nothing but a one man cult and cyanide in my styrofoam cup/ I could never make him love me".

Intreg albumul este invaluit intr-o aura de filosofie atemporala , in centrul atentiei sunt acceptarea greu castigata si recunoasterea faptului ca dragostea , sexul si despartirea vor fi intotdeauna surse de inspiratie pentru cantece legendare. Cum altfel sa explice "Pyramids" , un vartej de 10 minute , timp in care trece de la minunile antice egiptene la cluburile moderne de striptease si compara unul dintre cele mai puternice simboluri feminine din istorie, Cleopatra , cu o femeie ieftina pe tocurile ei de 15 centimetri. Dar totusi, piesa nu trebuie interpretata ca un act de acuzare a ultimilor 2000 de ani ci trebuie tratata ca inca o incercare inteligenta de a ridica stacheta, de a duce jocul la un nou nivel. 


Increderea si deschiderea catre nou impreuna cu toate celelalte emotii exprimate de-a lungul intregului album constituie lumea lui Frank Ocean , in care traieste, totodata fascinat de ceea ce e în jurul lui. In prezent, in sectiunea bio pe profilul sau de Twitter scrie : "i don't know anything. neither do you" , nefiind o declaratie de ignoranta ci mai degraba una de intelepciune. 

Channel Orange primeste un 9/10 din partea mea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu