29.05.2012

Norah Jones - "...Little Broken Hearts" will get their revenge





In ceata caldurii, o oaza de racoare vreau sa gasesc. In multimea zgomotos de colorata, linistea dinaintea furtunii o astept.


Cand spun Norah Jones ma gandesc la seri caldut-racoroase de toamna aurie, petrecute pe prispa unei cabane, langa un lac, intr-un leagan, cu paturi si ceai cald cu putin coniac. Un gand nostalgic imi trece prin cap si o pala de vant imi rasfira parul. Sunetele gingase ale melodiilor sale si vocea usor "rusty" imi alina sufletul.
Castigatoare a 9 premii Grammy printre care in 2009:  Album of the Year, Record of the Year si Best New Artist, albumele sale s-au vandut in peste 40 de milioane de exemplare. Nascuta in Brooklyn din descendenta indiana, a fost de mica atrasa de muzica, crescand ascultand Billie Evans si Billie Holiday. Pana la varsta de 16 ani a invatat sa cante la pian si saxofon, ulterior adaugand chitara si bass-ul.
Pe 1  mai a fost lansat cel de-al 5lea album de studio: "...Little Broken Hearts", "cea mai dramatica si plina de satisfactii abatere din cariera sa"( American Songwriter ), debutand pe un onorabil loc 2 in Billboard 200.


1. Good Morning





Timpanele imi sunt gadilate de acorduri lenese de chitara. O umbra de tristete se agata de mine in timp ce Norah isi asterne pe masa ,langa micul dejun , ganduri deloc straine de a se indeparta de cel iubit. Cu o delicatete sculptata ce-i camufleaza durerea, artista ni se confeseaza.


2. Say Goodbye





Mrs. Jones devine zburdalnica pe beaturile midtempoului, savurand cuvantul "misbehave" ca un copil prins cu mana in borcanul cu prajituri. Cu o plecaciune se retrage din jocul minciunilor, caci astfel e dificil sa fii indragostit.


3.  Little Broken Hearts





Pe un ritm sumbru de toba si bass, marsaluiesc inimile frante, gandurile reprimate, sufletele cazute.
Robert Copsey de la Digital Spy a evaluat albumul cu 4 din 5 stele spunand despre el ca: "S-ar putea sa fie intunecat, dar aceasta colectie uimitoare de durere este cea mai stralucitoare piesa a ei din ultima perioada".


4. She's 22





Ai fost vreodata prins intr-un triunghi amoros? Sa stii ca un altcineva iubeste persoana de langa tine. Si e mai bun, mai tanar, mai pasional decat tine. Sa te simti neputincios si intr-un final sa ajungi sa ii dai frau liber. Sa vrei sa vezi persoana iubita, cu adevarat fericita, chiar de-ar fi sa renunti la ea.


5. Take it back





Odata ce incepi sa ierti, poti vedea ca in sfarsit acea jumatate din tine care te intregea a mers pe drumul ei si visele ce se rostogoleau in capul tau cand inca umblai orb prin ceata minciunilor interioare si prin furtuna sperantelor desarte, s-au spulberat. Iti doresti sa nu-ti fii obosit picioarele alergand dupa o iluzie. Si cuvintele acelea soptite si respiratia pe pielea mea...eram prea firav.
Finalul melodiei e de o tristete mareata intensificata de cor si viori. Una dintre melodiile ce mi-au infiorat pielea.


6. After the fall





Zilele bune, fotografiile, vantul de vara oare inca le mai vrei? Zilele de iarna, frigul, singuratatea oare inca le mai vreau? Dupa ce totul s-a spulberat oare mai merita sa le vrem din nou pe toate?





7. 4 Broken Hearts





...un el si o ea, un sclav ce incearca sa sparga o piatra de necrapat, sa salveze o fata prea pierduta; o alta , gata sa-l sprijine cand va fi sa cada; un altul, mai slab, de neajuns; 
o ea ce ridica pereti pentru a se proteja, un el ce incearca altele pentru a o uita; si in peretii aceia inalti ea a lasat totusi o fereastra in cazul in care el se va intoarce...si vor fi ei doi cei de la inceput, o piatra pierduta si un pescar gata sa o caute si pe fundul cele mai adanci mari.


8. Travelin' On





O balada in care Norah face suflet pereche cu un violoncel gemand. Sentimentele de instrainare, angoasa interioara si raceala se adancesc.


9. Out on the road





Plec. In masina cu jumatate de rezervor plin, voi goni pe drumuri timp de-o saptamana, poate doua daca ma opresc sa ma odihnesc. Insa nu vreau sa ma odihnesc, vreau sa plec cat mai departe. Plec inspre paradis. Sa-mi gasesc o felie de viata si tot ce am nevoie e masina mea. Nu trebuie sa ma uit in urma daca inca mai pot avea o sansa. Plec. Nu trebuie sa ma gandesc de doua ori. Te voi iubi de departe. Azi, plec.


10. Happy Pills





Single-ul ce promoveaza albumul are un "bounce" similar cu cel al celor de la Pretenders in "Brass in Pocket". Cu un sarut de balada si un ton de bubblegum radio anthem, acesta poate fi numit stilul Neon-Jones. Pana si inimile frante au parte de razbunare.


11. Miriam





Uuu..this is gettin' even more personal. Sa intelegem ca Miriam e tipa cu care iubitul a inselat-o in propria-i casa frumoasa.  Un fel de "pe patul meu si pe muzica mea" Hmm...Norah, my dear, in spatele zambetului de fata de familie buna se ascund intentii rele. Zic sa planifici totul meticulos si cu sange rece ca in videoclipul de mai sus si sa scapi si de  Miriam.


12. All a dream





Melodia asta e un mix fantomatic de dub-groove si spaghetti-western guitar ce-mi place intr-un mod bizar si care incheie albumul in aceeasi maniera gri prin care a fost deschis.





Albumul overall e depresiv, din categoria despartiri dureroase, mai intunecat si astfel descoperim o noua latura a lui Norah. E mai ranita,  mai periculoasa si mai vulnerabila iar sunetele folosite adancesc relatia dintre ascultator si cantec.


Articol aparaut pe divercitycafe.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu